Het eerste jaar notenleer in de muziekschool dat niet langer verplicht is, kunstacademies die meer vrijheid krijgen om hun opleidingen te organiseren en een soort diploma voor piano- of tekenles. Dat zijn enkele hoofdlijnen van de conceptnota Deeltijds Kunstonderwijs waarmee onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V), die vandaag in De Morgen en De Tijd staan. Aan VRT Nieuws bevestigt de minister dat ze de academies inderdaad meer vrijheid wil geven.

Momenteel hebben de Vlaamse muziek-, teken- en dansscholen ruim 175.000 leerlingen, van wie ruim 132.000 jongeren. Omgerekend is dat één op de zes leerlingen. De cijfers stijgen al jaren, maar "ik zou dat aantal graag omhoog krijgen", spreekt minister Crevits haar ambitie uit. "De vorming die je als jongere krijgt in het deeltijds kunstonderwijs is van onschatbare waarde voor de rest van je leven."

Om die doelstelling te realiseren wil Crevits de academies dichter bij de jongeren te brengen zodat meer jongeren zich aangesproken voelen. Hoe ze dat concreet wil doen? "Ik zou graag de academies wat meer autonomie geven, want op sommige plaatsen is er de wens om veel vrijer te kunnen programmeren en om kinderen al vanaf 6 jaar al toe te laten."

Ook van het verplichte jaar notenleer voor kinderen een instrument mogen bespelen wil de minister af. "Ik vind dat je de academies met minder rompslomp meer vrijheid moet geven." (vrt)